04 12/2017

Pavel Filip a participat la ceremonia de detașare a militarilor Armatei Naționale în operațiunea de menținere a păcii din Kosovo

Prim-ministrul Pavel Filip a participat astăzi la ceremonia de detașare a celui de-al optulea contingent al Armatei Naționale în misiunea internațională de menținere a păcii din Kosovo. Contingentul este format din 40 de militari, dintre care 33 fac parte din plutonul de infanterie ușoară, iar 7 militari din echipa de geniști.

Premierul a remarcat că, prin intermediul acestor militari, Republica Moldova contribuie la liniștea și securitatea continentului european și le-a urat drum bun ostașilor. „Este un motiv de mândrie pentru întreaga noastră societate. Voi creați o nouă imagine, modernă, a Armatei Naționale. În numele Guvernului Republicii Moldova, vă îndemn să ne reprezentați țara cu demnitate, cinste și onoare și să reveniți acasă sănătoși”, a spus Pavel Filip.

Șeful Executivului a menționat că misiunea din Kosovo se desfăşoară sub conducerea Alianței Nord-Atlantică (NATO). În context, Pavel Filip a vorbit despre recenta vizită la Cartierul General NATO, unde a fost reiterat faptul că Republica Moldova, respectând statutul de neutralitate, doreşte o colaborare bună cu Alianţa Nord-Atlantică.

Prim-ministrul a apreciat suportul acordat de NATO în cadrul Iniţiativei de Consolidare a Capacităţilor de Apărare şi Platformei de Interoperabilitate, subliniind că acesta vine să schimbe armata pentru a face faţă riscurilor de securitate. „Faptul că militarii moldoveni corespund standardelor de pregătire necesare și au fost acceptați în misiunea din Kosovo, alături de partenerii italieni, este o dovadă în plus că suntem în măsură să trecem încet, cu profesionalism și demnitate, la etapa de furnizor de securitate internațională”, a specificat Premierul.

Prim-ministrul s-a mai referit la procesul de reformare a sectorului de securitate şi apărare al Republicii Moldova. Recent, Executivul a aprobat Strategia naţională de apărare, urmând să fie definitivată şi Strategia Militară. Aceste documente urmează să prezinte o viziune clară de dezvoltare a armatei, a pregătirii, finanţării şi înzestrării acesteia, a completării cu personal şi a garanţiilor de protecţie socială a militarilor.

Cei 40 de militari vor activa, timp de şase luni, în baza multinaţională Camp Vilaggio Italia, amplasată în localitatea Pech, Kosovo. Decizia de detaşare a militarilor Armatei Naţionale în misiunea KFOR a fost aprobată de Parlamentul Republicii Moldova la 1 noiembrie 2013, iar primul contingent a fost detaşat pe 8 martie 2014.