05 04/2018

Peste 6000 de angajați ai MAI vor asigura ordinea publică în perioada sărbătorilor pascale

Peste 6000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) vor asigura ordinea publică în perioada sărbătorilor pascale. Anunțul a fost făcut astăzi de către ministrul Alexandru Jizdan, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit oficialului, la necesitate, numărul angajaților va fi suplinit. „În cazul unei situații de urgență, îndemnăm cetățenii să apeleze la numărul unic 112”, a spus Jizdan.

Șeful Inspectoratului General de Poliție (IGP), Alexandru Pânzari, a specificat că circa 2400 de polițiști vor asigura ordinea publică la cele 1300 de biserici și aproximativ același număr de oameni ai legii vor patrula în preajma celor 1300 de cimitire.

„Pe trasee din țară va fi dublat numărul angajaților de patrulare și al echipajelor de reacționare operativă. Angajații IGP vor însoți transmiterea Focului Sfânt. La fel, la Catedrala  Mitropolitană „Naşterea Domnului” ordinea publică va fi asigurată de 100 de polițiști. Îndemnăm cetățenii să nu vină cu automobilele proprii ci cu transportul public. Totuși, dacă persoanele nu vor renunța la mașinile personale, sunt îndemnate să parcheze pe străzile adiacente. Totodată, cetățenii sunt rugați să nu lase copiii fără supraveghere”, a afirmat Pânzari.

„Carabinierii vor asigura ordinea publică în toate sectoarele capitalei și alte orașe din țară, în special în preajma lăcașelor sfinte și cimitirelor. La fel, vor fi create rezerve în cazul unor situații de urgență. Îndemnăm cetățenii să fie atenți în timpul aprinderii rugurilor și să evite consumul de alcool”, a remarcat prim-adjunctul comandantului Trupelor de Carabinieri, Mihail Ciubaciuc.

Șeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Mihail Harabagiu, a subliniat că peste 600 de pompieri și circa 200 de autospeciale sunt gata să intervină în situații de urgență. „Recomandăm cetățenilor să fie atenți cu focul deschis și să nu blocheze căile de acces spre lăcașele sfinte. La fel, atenționăm că arderea pneurilor este strict interzisă”, a precizat sursa citată.

„În zilele de joi și vineri traficul la frontieră va fi mai aglomerat, iar angajații se vor implica activ la fluidizarea acestuia. Îndemnăm persoanele să se asigure că actele de călătorie sunt în regulă și să anunțe în cazul în care au copii în mijloacele de transport”, a menționat șeful Poliției de Frontieră, Fredolin Lecari.

În acest an, Paștele este sărbătorit pe 8 aprilie, iar Paştele Blajinilor pe 15 și 16 aprilie.