30 06/2020

Piețele din Chișinău revin la vechiul program: Restricțiile care se păstrează

Din 1 iulie 2020, piețele din municipiul Chișinău vor activa cu program stabilit, de la 05:00 pînă la 19:00, inclusiv în zilele de odihnă, cu interzicerea comerțului ambulant în preajma lor. Totodată, zilele de luni vor fi sanitare pentru toate piețele din municipiul Chișinău, indiferent de forma de proprietate. De asemenea, se interzice accesul copiilor pînă la 7 ani în toate piețele de pe teritoriul municipiului, iar administratorii vor asigura realizarea acestei prevederi prin controlul riguros la punctele de intrare în zonele de comerț menționate.

Tot din 1 iulie, centrele comerciale din municipiul Chișinău și unitățile comerciale specializate din cadrul acestora (cu excepția cinematografelor și centrelor de agrement amplasate în incinta acestora), vor activa cu program obișnuit, cu respectarea și monitorizarea strictă a prevederilor de prevenire a infecției COVID-19. În funcție de evoluția și tendința situației epidemiologice, a infecției prin coronavirusul de tip nou, măsurile de precauție vor fi revizuite. Mai mult, din iulie 2020 se reiau activitățile economice, cu excepția celor prevăzute în p. 4 al Hotărîrii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, cu respectarea obligatorie a măsurilor generale de sănătate publică. În context, e de menționat că pînă la 15 iulie 2020, se suspendă activitatea zonelor de agrement din municipiul Chișinău și organizarea ceremoniilor (nunți, cumetrii, omagieri, mese de pomenire etc., în orice instituție, indiferent de statut, public sau privat.

Pînă la mijlocul lunii iulie sînt interzise și următoarele activități: activitatea cluburilor de noapte, a discotecilor și de dans, indiferent de denumire de firmă. Tot pînă la 15 iulie este interzis: scăldatul în lacurile cu plajă, inclusiv cele din zonele de agrement din municipiul Chișinău; aflarea în locuri publice (păduri, parcuri, alei, plaje etc.), în grupuri mai mari de 3 persoane; aflarea persoanelor în vîrstă de peste 63 de ani în afara domiciliului și în spațiile publice fără necesitate stringentă; aflarea persoanelor pe terenuri de joacă, de sport și zone de agrement; activitatea centrelor de reabilitare/recuperare balneosanatorială; activitatea procesului educațional; activitatea taberelor de odihnă a copiilor; organizarea și desfășurarea tuturor activităților /competițiilor municipale cu caracter cultural și sportiv.