16 09/2016

Pînă la finele anului curent, R. Moldova și China vor iniția consultări privind semnarea Acordului de liber schimb

Republica Moldova și Republica Populară Chineză vor iniția pînă la finele acestui an, negocieri privind elaborarea și semnarea Acordului de liber schimb dintre cele două state. La o înţelegere în acest sens s-a convenit ieri, la Beijing, în cadrul întrevederii viceprim-ministrului Octavian Calmîc, ministru al Economiei, cu ministrul Comerțului al Chinei, Gao Hucheng.

Serviciul de presă al ME a precizat că în opinia interlocutorilor, semnarea unui asemenea document ar facilita relațiile comercial-economice dintre două state, ar permite inițierea și implementarea unor proiecte investiționale cu participarea companiilor din Republica Moldova și China.

În context, ministrul Gao Hucheng a subliniat că dezvoltarea relațiilor comercial-economice cu Republica Moldova, care are o amplasare geografică foarte favorabilă, constituie una din prioritățile mai multor companii chineze, care intenționează să-și extindă afacerile atît în țara noastră, cît și pe piața europeană.

De asemenea, oficialul chinez a menționat că semnarea unui asemenea acord va deschide noi oportunități nu doar pentru dezvoltarea relațiilor dintre două state, dar și pentru lansarea unor proiecte bilaterale de succes. Sursa citată a mai declarat că partea chineză este gata să susțină proiecte investiționale în diferite domenii, inclusiv energetică, transport și asistență tehnică în dezvoltarea infrastructurii de comunicații din Republica Moldova pentru sectorul public și ulterior cel privat ș.a.

La rîndul său, ministrul Octavian Calmîc a specificat că dezvoltarea relațiilor bilaterale cu Republica Populară Chineză este o direcție prioritară, deoarece oferă noi posibilități pentru companiile moldovenești în promovarea produselor autohtone, stabilirea unor noi relații de parteneriat etc.