07 10/2017

Polițiștii vor patrula de astăzi pe biciclete zonele publice din oraș

Astăzi, 7 octombrie 2017, a avut loc evenimentul de lansare a Serviciului de patrulare pe biciclete al INP, la care au fost prezenți: ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, ambasadorul SUA la Chișinău,E.S. James D. Pettit, șeful Poliției, Alexandru Pînzari, șeful INP, Livii Baziuc, dar și cei 20 de polițiști de patrulare pe biciclete.

Astfel, evenimentul a început cu un tur pe biciclete în centrul capitalei și a continuat cu o prezentare a acestui Serviciu nou de patrulare.

Ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan a mulțumit Ambasadei SUA pentru suportul oferit în vederea modernizării Poliției Naționale și a altor subdiviziuni MAI prin diferite proiecte, care vor îmbunătăți serviciile oferite cetățenilor din Republica Moldova.

”Acest model de patrulare va oferi cetățenilor siguranță în locurile publice din oraș și va apropia angajații poliției de comunitate, obiectiv important pentru noi. Transformarea poliției este o etapă care durează și care este necesară, dar nu poate avea loc fără sprijinul partenerilor noștri, iar Ambasada SUA ne-a oferit mereu suport în acest sens. Oamenii își doresc liniște și siguranță, iar prin investițiile făcute de Ambasada SUA în RM, noi reușim să oferim un grad mai mare de siguranță și securitate în societate”, a spus ministrul de Interne în discursul său.

Serviciul de patrulare a fost înființat cu ajutorul financiar al Ambasadei Statelor Unite la Chișinău, în valoarea de peste 73.000 USD. De asemenea, Ambasada a organizat mai  multe instruiri practice și teoretice pentru polițiștii de patrulare pe biciclete, care au fost conduse de experți în domeniu din SUA.

La rândul său, Ambasadorul SUA, E.S James D.Pettit, a menționat: ” Obiectivul pe care  îl urmărește acest tip de activitate polițienească este de a deservi comunitatea în baza unui parteneriat care scoate la iveală adevăratele probleme cu care se confruntă. Plutonul de polițiști de patrulare pe biciclete reprezintă schimbarea reală în partea ce ține de modului de interacțiune cu oamenii.”

”Sunt convins că acest serviciu își va demonstra eficiența în cel mai scurt timp, totodată, va contribui la creșterea nivelului de siguranță al cetățeanului și încredere în forțele poliției. De fapt, patrularea pe biciclete reprezintă o activitate a poliției comunitare, concept, care se centrează pe cetățean și nevoile acestuia și pe care în viitorul apropiat Poliția își va baza întreaga activitate.” a menționat șeful IGP, Alexandru Pînzari.

Acest tip de patrulare este unul nou pentru Moldova, însă nu și pentru țările dezvoltate din lume, care au demonstrat pe larg avantajele acestuia, și anume: permite apropierea de comunitate, oferă posibilitatea de a ajunge în locuri greu accesibile, atât pentru patrularea rutieră cât și cea pedestră, este mai rapid și mai eficient în prevenirea și combaterea infracțiunilor.