22 10/2020

Premierul Ion Chicu a inspectat mersul lucrărilor de reparație a drumurilor din raionul Glodeni

Premierul Ion Chicu s-a deplasat în raionul Glodeni, pentru a se documenta despre mersul lucrărilor de reabilitare a infrastructurii drumurilor şi problemele întâmpinate în acest proces: "Conducerea raionului Glodeni a semnalat săptămâna  trecută că există unele abateri în implementarea programului ”Drumuri bune pentru toți” în raionul Glodeni, iar Guvernul nu poate să tolereze astfel de situații. Trebuie să vedem cum putem interveni, astfel încât procesul de reabilitare a infrastructurii să fie finalizat cu succes”, a declarat premierul.

Șeful Executivului a mers în satul Cajba, unde a fost reparată o porțiune de cca 425 metri de drum, pe o lățime de 4 metri. Tronsonul va facilita accesul a cca 1600 de locuitori din zonă la punctul medical și gimnaziul din localitate și va permite lărgirea traseului pentru ruta locală Glodeni – Cajba. Costul lucrărilor de reparație au ajuns la 1 milion 20 de mii de lei, bani alocați prin intermediul Programului Național ”Drumuri bune pentru toți”.

Premierul a examinat necesitatea de reabilitare a unui sector de 4 km de drum, care constituie singura cale de acces în localitatea Ciuciulea, Glodeni. Potrivit Planului elaborat de autoritățile publice locale, valoarea investițiilor necesare este de cca 22 milioane de lei, dintre care 2,4 milioane sunt prevăzute în bugetul Consiliului raional. Lucrările de reparație au demarat recent, iar pentru finalizarea întregului sector mai sunt necesare investiții de cca 20 de milioane de lei.

Ion Chicu s-a documentat privind mersul lucrărilor de reabilitare a infrastructurii și în satul Cuhnești din comuna Balatina, pentru care Guvernul a repartizat 1,1 milioane de lei pentru reparația drumurilor. De asemenea, în localitate va fi construită o stație de așteptare a transportului. Primarul comunei Balatina a informat premierul despre disconfortul creat localnicilor din cauza mașinilor de mare tonaj, care circulă pe drumul din localitate cu viteză excesivă spre cariera de nisip din preajma satului. Premierul a solicitat să fie întreprinse măsuri urgente pentru a asigura securitatea locuitorilor din zonă: „Este necesar să discutați cu agenții economici și transportatorii, să analizați opțiunile existente pentru a remedia situația, intensificați supravegherea zonei de către forțele de ordine publică”, a spus premierul Chicu.

În 2021, Administrația de Stat a drumurilor planifică  să aplice un strat de asfalt pe traseu în interiorul acestor localități, pentru a diminua riscurile fluxului auto de mare tonaj.

Ion Chicu a fost informat că la momentul actual, în 7 localități din raionul Glodeni, lucrările au fost finalizate, iar în alte 4 localități sunt în proces: "Am discutat cu agenții economici, care vor mobiliza echipe suplimentare, ca lucrările să fie executate în termen și să putem valorifica sumele alocate. Sperăm că vom avea timp bun și vom reuși să realizam aceste lucrări calitativ", a mai spus premierul.

Pe lângă creșterea nivelului de trai în regiuni, reabilitarea acestor tronsoane va facilita circulația și accesul spre zona unde este planificată crearea Platformei Industriale Multifuncționale din Glodeni.  În total, în raionul Glodeni vor fi reparați 13,8 km de drumuri în 21 de localități. Suma investițiilor se ridică la peste 19 milioane de lei.