05 02/2020

Premierul Ion Chicu s-a întâlnit cu Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto

Prim-ministrul Ion Chicu a avut o avut o întâlnire cu Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, aflat în vizită în țara noastră. Oficialii și-au exprimat intenția de intensificare a relațiilor moldo-ungare în mai multe domenii, bazate pe respect reciproc.
 

Ion Chicu a mulțumit pentru suportul multilateral oferit de Ungaria țării noastre prin intermediul mai multor proiecte. În context, a evidențiat examinarea posibilităţii de a oferi RM asistență tehnică și expertiza specialiștilor ungari, în ceea ce ține de integrarea în UE, managementul finanțelor publice, aspecte ale reformei fiscale, precum și în domeniul agriculturii.


Dl. Peter Szijjarto a salutat propunerea și a menționat capacitățile existente ale statului său pentru schimbul de bune practici cu RM. Totodată, a anunțat că Budapesta va delega în timpul apropiat doi diplomați în Moldova pentru a oferi asistență în procesul de integrare europeană a țării.

 

Părțile au salutat intenția semnării unui Acord de parteneriat strategic interguvernamental, în contextul vizitei Premierului Ungariei, la Chișinău, care este planificată pentru timpul apropiat. „Parteneriatul nostru deja este unul strategic, a rămas doar să punctăm acest lucru pe hârtie”, a spus Peter Szijjarto.
 

Oficialii au menționat intenția organizării unui forum al oamenilor de afaceri, în scopul sporirii relațiilor bilaterale economice. În acest sens, Premierul a confirmat prioritatea Guvernului de a crea un mediu de afaceri favorabil, transformând RM într-o țară atractivă pentru investitori. Ion Chicu s-a referit la facilitățile în cadrul ZEL-urilor, predictibilitatea politicilor fiscale, implementarea Acordurilor de Liber Schimb. „Pentru a spori investițiile în țară, vom reconstrui masiv infrastructura drumurilor în anul 2020”, a adăugat dl. Chicu.
  

Totodată, Premierul a salutat inițiativa Eximbank din Ungaria de a sprijini agenții economici ungari în Republica Moldova, prin acordarea ofertelor avantajoase de creditare. În acest scop, s-au alocat 100 milioane de dolari.
 

În altă ordine de idei, oficialii au făcut un schimb de opinii privind evoluțiile în reforma justiției, continuarea parcursului european al RM, implementarea angajamentelor asumate prin Acordul de Asociere, dar și solicitarea RM de a deveni membru al Băncii Eurasiatice de Dezvoltare.