02 08/2019

Premierul Maia Sandu a solicitat implicarea la modul cel mai serios a tuturor funcționarilor publici de care depinde eliminarea monopolului asupra exportului de nuci

În cadrul ședinței de Guvern, Prim-ministrul Maia Sandu s-a referit la cazul tragic din orașul Criuleni, unde ieri un copil de 10 ani a murit, iar altul a fost rănit și se află în stare gravă la spital, după explozia unei grenade în apropiere de terenul de joacă. Premierul a făcut un apel către cetățeni, către părinți, în mod special, pe care i-a îndemnat să aibă grijă și să le spună copiilor să nu se apropie și să nu atingă obiecte necunoscute, care pot fi periculoase pentru viața și sănătatea lor. Pe marginea acestui caz este în derulare o anchetă.

 

Totodată, Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco a informat miniștrii despre starea copilului rănit, menționând că acesta a fost transferat prin intermediul serviciului AVIASAN la Institutul Mamei și Copilului și a fost supus intervențiilor, iar, în prezent, starea lui este gravă, dar stabilă. De asemenea, Andrei Năstase, Ministrul Afacerilor Interne, a solicitat mai multă atenție față de activitățile copiilor, declarând că este important să prevenim astfel de tragedii.

 

Tot astăzi, Cabinetul de miniștri a abordat problema monopolului asupra exportului de nuci. Premierul Maia Sandu a specificat că blocajul se află acum la Procuratură, acolo unde au fost deschise dosare penale mai multor companii: „Mai multor agenți economici le-au fost deschise dosare penale și, respectiv, aceste companii nu au mai putut face exportul de nuci. Au rămas doar câțiva agenți economici cărora nu le-au fost deschise dosare penale și astfel s-a instituit acest monopol. Acum procesul este blocat în Procuratură.”

 

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta Mincu, a precizat că una dintre soluții ar fi ca, pentru următoarele tranzacții, să se scoată agenții economici de pe culoarul roșu şi să se permită exportul de nuci în continuare, cu verificarea corespunzătoare a tranzacțiilor curente. ,,Noi producem 14 mii tone de nuci şi am exportat 10 mii de tone. Nu avem import şi export ilicit pentru a justifica această acuzație de contrabandă. Producătorii de nuci sunt descurajați să investească în această ramură. Republica Moldova corespunde condițiilor de plantare a nucilor conform condițiilor climaterice. Noi ocupăm locul 4 în lume în topul exportatorilor de nuci. Avem un potențial de creștere a acestei ramuri mari și prin instaurarea acestei presupuneri de contrabandă, distrugem un sector abia creat.” a menționat ministrul.

 

La rândul său, Premierul Maia Sandu a declarat: ,,Această îngrădire a liberei concurențe bate inclusiv în oamenii săraci care au doi copaci în curte și în toamnă reușeau să-și strângă bani de lemne și cărbuni. Iată așa de hapsâni au fost foștii guvernanți, care au încercat să scoată bani și pe această cale.” De asemenea, Premierul a făcut un apel către toți funcționarii publici de care depinde rezolvarea rapidă a acestei probleme să se implice la modul cel mai serios.