06 12/2016

Premierul Pavel Filip a avut o întrevedere cu Ivanna Vladkova-Hollar, șefa misiuni de experți ai FMI

Prim-ministrul Pavel Filip a avut o întrevedere cu Ivanna Vladkova-Hollar, șefa misiunii de experți ai Fondului Monetar Internațional, care s-a aflat în vizită în Republica Moldova.

Premierul a menționat că, după semnarea Acordului cu FMI, UE a deblocat finanțarea pentru Republica Moldova. Astfel, pînă la finele acestui an Moldova va primi 45 milioane de euro pentru suport bugetar, iar în perioada următoare încă 100 de milioane de euro - susținere macrofinanciară, din care 40 de milioane sînt oferite sub formă de grant. 

Premierul a specificat că, pe lîngă accesul la finanțare, Acordul cu FMI este și un certificat de încredere, iar Guvernul este acum și mai mobilizat, și mai determinat să continue implementarea reformelor. 

În acest scop, a fost elaborată o agendă de reforme prioritare pînă în anul 2018. Pavel Filip s-a referit în mod special la reforma sistemului de pensii, care este extrem de importantă și necesară pentru a asigura un sistem de pensii sustenabil și echitabil, care să garanteze dreptul cetățenilor la o pensie decentă, corelată cu contribuțiile sociale ale persoanei. 

De asemenea, Premierul a vorbit despre reforma administrației publice, care are drept obiectiv crearea unei administrații publice mai suple, dar cu competențe mai bune și mai bine remunerată. 

În acest context, Ivanna Vladkova-Hollar a menționat că FMI susține aceste reforme, în principiu, dar este necesar de elaborat o viziune mai detaliată care să fie discutată în cadrul primei evaluări de program. Șefa misiunii FMI a apreciat eforturile Ministerului Finanțelor și ale Băncii Naționale a Moldovei în stabilizarea situației în sectorul financiar, menționînd că urmează să fie luate și alte măsuri și aceste acțiuni trebuie continuate. Oficialul a declarat că o misiune de evaluare a FMI va sosi în Republica Moldova în februarie 2017.