21 10/2016

Premierul Pavel Filip a avut o întrevedere cu Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko

Prim-ministrul Republicii Moldova Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu Președintele Ucrainei Petro Poroșenko la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe.

Cei doi oficiali au dorit să sublinieze prin locația aleasă determinarea și deschiderea către o cooperare de succes dintre Republica Moldova și Ucraina. Totodată, oficialii au apreciat dialogul politic bun dintre părți.

Pavel Filip și Petro Poroșenko au menționat că ambele state au dovedit eficiență și interes pentru a soluționa orice fel de probleme care au apărut, spre exemplu, în domeniul circulației cetățenilor. ”Punctul Palanca este un simbol al prieteniei și bunei înțelegeri dintre țările noastre. Am decis ca împreună cu Uniunea Europeană să construim aici un punct comun de trecere a frontierei”, a declarat Președintele Ucrainei.

Părțile au convenit, în cadrul proiectului Parteneriatului Estic, cu susținerea Uniunii Europene, să construiască pe acest segment un punct modern de traversare a frontierei, dotat cu cele mai performante echipamente.

Uniunea Europeană alocă în acest scop fondurile necesare, iar echipele de grăniceri din Moldova și Ucraina vor asigura o trecere rapidă și fără probleme a frontierei.

”Foarte des, cetățenii cînd aud despre colaborare se gîndesc la ceva abstract, astăzi această colaborare capătă contururi concrete, aceste proiecte vor fi realizate, deoarece există voința necesară și acestea sînt în interesul cetățenilor din Republica Moldova și Ucraina”, a accentuat Premierul Republicii Moldova Pavel Filip.

Șeful Executivului de la Chișinău a specificat că odată cu lansarea acestui proiect nu vor mai fi rînduri, iar procedurile de control vamal vor fi efectuate foarte rapid și în confortul cetățenilor celor două țări.

Oficialii au remarcat că au fost discutate mai multe aspecte ale relațiilor bilaterale și s-a ajuns la înțelegeri concrete. Între acestea, organizarea în timpul apropiat a întrevederii dintre Premierul Pavel Filip si omologul său ucrainean, precum și pregătirea ședinței Comisiei mixte moldo-ucrainene pentru cooperare comercial-economică, care nu s-a mai întrunit din anul 2011.

Pavel Filip și Petro Poroșenko au declarat că înțelegerile la care s-a ajuns vor contribui la impulsionarea în continuare a cooperării în domeniile economic, cultural, umanitar și social.