27 10/2016

Premierul Pavel Filip s-a întîlnit cu reprezentanţii BERD

Prim-ministrul Pavel Filip a avut o întrevedere cu o delegație a Băncii Europene pentru Reconstrucţie și Dezvoltare (BERD), din care fac parte Heinz Kaufmann, Director al Consiliul de directori pentru Elveția, Ucraina, Leichtenstein, Turkmenistan, Serbia, Muntenegru și Moldova, şi Bruno Balvanera, Director Regional pentru Caucaz, Moldova şi Belarus. În cadrul întrevederii au fost puse în discuţie aspectele principale ale cooperării bilaterale şi perspectivele de dezvoltare a acesteia.

Premierul a menţionat caracterul dinamic al cooperării dintre BERD şi Republica Moldova, exprimînd gratitudine pentru ajutorul acordat prin intermediul mai multor proiecte, atît în sectorul privat, cît şi în cel public. De asemenea, Pavel Filip a evidenţiat importanța expertizei BERD și suportul oferit în funcţionarea Consiliului Economic de pe lîngă Prim-ministru, pe care l-a calificat drept o platformă de dialog cu mediul de afaceri din ţara noastră extrem de utilă şi eficientă.  

Şeful Executivului a vorbit despre măsurile întreprinse de Guvern în scopul stabilizării situaţiei în sectorul financiar-bancar şi cel economic, dar şi pentru a restabili încrederea partenerilor externi. Premierul s-a arătat încrezător că acest lucru s-a reuşit, dovadă fiind şi anunţul că FMI va avea o şedinţă, în data de 7 noiembrie a.c., la care va discuta programul cu Republica Moldova. În aceeaşi ordine de idei, Premierul şi-a exprimat convingerea că şi cu BERD va fi asigurată o colaborare dinamică şi eficientă în vederea finalizării cu succes a proiectelor comune aflate în derulare, dar şi lansării unor noi parteneriate. „Acum, trebuie să trecem de la stabilizare economică la cea de dezvoltare accelerată a ţării, avem nevoie de creştere economică serioasă şi de investiţii”, a spus Prim-ministrul. 

La rîndul lor, reprezentanţii BERD au remarcat faptul că, în ultima perioadă se atestă schimbări pozitive în Republica Moldova şi acţiunile Guvernului dau rezultate. Totodată, oficialii au menţionat importanţa asigurării eficienţei în asimilarea asistenţei acordate de partenerii externi, astfel încît oamenii să aibă cît mai multe beneficii de pe urma proiectelor implementate şi să se dezvolte economia Republicii Moldova.