20 06/2019

Premierul a solicitat APP să suspende temporar procesele de privatizare începute

Premierul Maia Sandu a solicitat ieri, 19 iunie, Agenției Proprietății Publice (APP) să identifice modalitățile legale prin care să suspende temporar procesele de privatizare începute.

În același timp, premierul a anunțat că la următoarea ședință de guvern directorul APP va fi demis.

„Cunoaștem cu toții abuzurile comise în procesele de privatizare de-a lungul ultimilor ani. Deși am anunțat public despre faptul că vom porni o anchetă cu privire la ilegalitățile comise de reprezentanții fostului regim pentru a elibera instituțiile de corupție, exponenții regimului aflați încă în funcții continuă procesul de sustragere a bunurilor proprietății publice”, a scris Maia Sandu într-o postare pa pagina sa oficială de pe o rețea de socializare. Oficialul a adăugat că potrivit informației publice accesibile pe site-ul APP, la 14 iunie a fost plasat un anunț privind desfășurarea concursului comercial de privatizare a mai multor bunuri proprietate publică de stat, inclusiv Sanatoriul „Moldova” din Truskaveț, Ucraina, „cu un preț care pare diminuat semnificativ față de prețul real”.

Parlamentul a aprobat marți, 18 iunie, constituirea unei comisii de anchetă care va analiza modul de organizare și desfășurare a privatizărilor proprietății publice începând cu anul 2013 și până în prezent. Premierul a precizat că activitatea acestei comisii se va axa pe privatizările care au ridicat mari semne de întrebare cu privire la corectitudinea și legalitatea lor, inclusiv Aeroportul Chișinău, Air Moldova, Gările și Stațiile Auto.

La 14 iunie curent, APP a anunțat desfășurarea pe 2 iulie curent a licitațiilor de privatizare a 36 de bunuri proprietate publică. La concurs au fost expuse șase obiective în valoare de peste 320 milioane de lei /peste 15 mln de euro/, inclusiv fabrica de sticlă din Chișinău - prețul inițial de vânzare de 231,6 milioane de lei, hotelul Zarea - 24,4 milioane de lei, sanatoriul Moldova - 25,5 milioane de lei.