18 03/2020

Președintele țării a venit cu un apel către cetățenii Republicii Moldova

Urmare a declarării în țară a stării de urgență, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a comunicat următoarele:

„1. Parlamentul RM a declarat stare de urgență în Republica Moldova pe un termen de 60 de zile, adică pînă la 15 mai 2020. Acțiunea dată este reglementată de Legea 212 din 2004. Comisia Situații Excepționale este abilitată cu dreptul de a întreprinde toate măsurile legale pentru a combate pericolul. În cazul de față – răspîndirea virusului COVID-19. În funcție de evoluția evenimentelor, perioada stării de urgență poate fi redusă. Legea 212 o puteți consulta aici - https://gov.md/ro/content/informatii-privind-coronavirus

2. Instituirea stării de urgență permite autorităților să întreprindă rapid măsurile necesare, dar NU COMPORTĂ ÎN SINE ALTE RESTRICȚII SAU ACȚIUNI, decît cele stabilite prin decizii ale CSE. Toate deciziile CSE vor fi făcute publice și intens mediatizate.

3. La această etapă rămîn în vigoare deciziile Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, așa cum au fost aprobate și comunicate societății. Alte restricții pînă la moment nu sunt. Orice speculație în această privință este pasibilă de atragere la răspundere. Orice decizie a autorităților publice, inclusiv locală, care depășește limitele stabilite prin deciziile CNESP sau CSE, este ilegală. Deciziile CNESP sunt plasate pe https://gov.md/ro/content/informatii-privind-coronavirus

Printre cele mai importante:
- Se sistează pînă la 01.04.2020 orele 00:00;
- Activitatea de comerț a unităților comerciale cu amănuntul, cu excepția, unităților de comercializare a produselor alimentare, a produselor farmaceutice și a produselor petroliere;
- Activitatea piețelor comerciale de orice profil;
- Activitatea Centrelor de reabilitare/recuperare, inclusiv balneosanatoriale;
- Activitatea unităților de alimentație publică, în localurile și în spațiile amenajate/autorizate ale acestora, cu excepția activităților de preparare și distribuire a produselor în regim catering.

De asemenea este sistat:
- Traficul aerian (cursele comerciale) cu toate țările lumii;
- Traficul internațional feroviar de pasageri;
- Accesul cetățenilor străini pe teritoriul țării, cu excepția persoanelor cu acreditare diplomatică, celor cu reședință în RM și persoanelor care însoțesc mărfuri. Restricția nu se aplică persoanelor străine, care deja se află pe teritoriul Republicii Moldova;
- Cetățenii Republicii Moldova nu au restricții la intrare pe teritoriul țării. Totodată, facem apel către cetățenii noștri aflați în această perioadă peste hotarele țării, SĂ SE ABȚINĂ DE LA CĂLĂTORII, deoarece urmare a restricțiilor instituite de mai multe state europene, riscați să rămîneți blocați la frontierele terestre ale acestor state.

4. În aceste condiții, NU ESTE RESTRICȚIONATĂ activitatea tuturor întreprinderilor de producere, dar va avea loc cu respectarea normelor sanitare recomandate de autorități și la decizia administrație poate avea loc cu asigurarea muncii angajaților de la domiciliu, unde este posibil. Se permite activitatea comercială bazată pe livrarea produselor online, transportul public și cel interurban, comerțul en-gros, activitatea băncilor, alimentația publică prin sistemul catering (livrare directă consumatorilor), lucrările de construcție, inclusiv la stația de epurare Chișinău, etc. Bineînțeles, cu respectarea cu strictețe a normelor sanitare și epidemiologice.

5. Deși în țara noastră ieri a fost confirmat doar un singur caz de contaminare, pe plan mondial, ieri, avem cifra record de cazuri. Marea majoritate – în Europa. Reiterăm, că săptămîna aceasta este critică pentru noi pentru a opri valul epidemic. Menținem toate restricțiile stabilite, iar dacă va fi necesar vom veni cu măsuri suplimentare. STAȚI ACASĂ!

6. Va fi extinsă perioada aflării elevilor/studenților și a cadrelor didactice la domiciliu prin asigurarea continuității procesului educațional la distanță.

7. Dacă pînă vineri constatăm o diminuare a numărului de cazuri înregistrate, vom examina posibilitatea revederii unor decizii ale CNESP. În special, în privința activității unităților de comerț cu amănuntul.

8. Epidemia de coronavirus va afecta economia mondială și, implicit, pe cea națională a Republicii Moldova. Va fi impact negativ asupra agenților economici și bugetului public. Statul va acorda suport economiei prin măsuri fiscale și stimulatorii. Vor fi relaxate politicile de creditare, vom amîna termenul de plată a impozitului pe venit persoanelor juridice pe trimestrul I, 2020. Celelalte impozite urmează a fi raportate și achitate în termenii prevăzuți de legislație. Totodată, termenul de raportare și plata IVPJ pentru perioada 2019 nu va fi revăzut.

9. Îndemnăm cetățenii țării să manifeste maximă responsabilitate și să se conformeze cerințelor stabilite de către autorități. Orice încălcare a legislației va fi sancționată.

În final, vreau încă o dată să mulțumesc medicilor, polițiștilor, vameșilor, diplomaților, și multor altor angajați ai statului, pentru munca enormă pe care o depun în această perioadă dificilă. Sănătate tuturor!”