03 07/2019

Prim-ministrul Maia Sandu, în dialog cu Comisarul Johannes Hahn: Guvernul de la Chișinău și-a asumat să implementeze reforme cuprinzătoare și să construiască instituții care funcționează în interesul cetățenilor Republicii Moldova

Posibilitățile de consolidare a dialogului la nivel înalt dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, lansat la Chişinău cu câteva săptămâni în urmă, au fost discutate astăzi de Prim-ministrul Maia Sandu, aflată în vizită oficială la Bruxelles, și Comisarul European pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn.

 

Prim-ministrul Maia Sandu a informat oficialul UE despre ultimele evoluţii politice din Republica Moldova, precum şi despre acţiunile întreprinse de către Guvern şi Parlament pentru avansarea agendei de reforme. Maia Sandu a subliniat faptul că actuala guvernare are drept scop reconstruirea instituțiilor democratice și refacerea încrederii cetățenilor în propriul stat, aceste lucruri fiind posibile prin: investigarea abuzurilor și neregulilor guvernării trecute, crearea unei justiții care funcționează în baza integrității și încrederii publice, promovarea unor profesioniști în funcții-cheie, precum și îndeplinirea condițiilor din Acordul de Asociere cu UE.

 

De asemenea, în cadrul întrevederii au fost abordate subiectele ce țin de cooperarea pe programe de asistenţă cu UE, precum şi posibilităţile de aprofundare a cooperării bilaterale prin prisma platformei Parteneriatului Estic, care celebrează anul acesta 10 ani de la înfiinţare. ,,Guvernul de la Chișinău și-a asumat să implementeze reforme cuprinzătoare și să construiască instituții care funcționează în interesul cetățenilor Republicii Moldova. Vom reuși doar cu sprijinul vostru esențial. Într-o zi, Moldova va fi gata pentru Europa. Într-o zi, vom bate cu încredere la ușa UE pentru a ne recâștiga locul cuvenit în familia europeană a națiunilor.” a menționat Prim-ministrul Maia Sandu.

 

La rândul său, Comisarul Hahn a salutat acţiunile întreprinse de către Guvern în avansarea reformelor. Oficialul a menţionat că Uniunea Europeană acordă o atenţie sporită evoluţiilor din Republica Moldova și că își dorește ancorarea țării noastre pe calea ireversibilă a reformelor.

 

Totodată, Johannes Hann a subliniat faptul că vor fi identificate măsuri concrete de sprijin pentru Republica Moldova, având la bază angajamentul ferm de a implementa prevederile Acordului de Asociere RM-UE.