25 06/2019

Prim-ministrul Maia Sandu la întâlnirea cu mediul asociativ: „Vrem să deveniți și mai puternici, astfel încât să fiți la baza democrației și să ajutați guvernarea să-și îmbunătățească politicile și deciziile”

Peste 100 de reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale au avut astăzi o întâlnire cu Prim-ministrul Maia Sandu, la care s-a accentuat necesitatea unei colaborări strânse cu societatea civilă drept element definitoriu al unei guvernări eficiente. „Ne dorim o conlucrare sinceră între Guvern și societatea civilă, ne dorim ca relația acesta să fie profesionistă și să ne ajute să îmbunătățim calitatea deciziilor și vrem ca platformele de comunicare să fie funcționale”, a menționat Premierul.

 

În cadrul ședinței consultative au fost enunțate cele mai stringente probleme cu care se confruntă mediul asociativ și au fost înaintate o serie de recomandări necesare pentru facilitarea participării societății civile în procesul decizional. „Vrem să deveniți și mai puternici, astfel încât să fiți la baza democrației și să ajutați guvernarea să-și îmbunătățească politicile și deciziile”, a mai precizat Maia Sandu.

 

Astfel, la întrunire, reprezentanții societății civile au subliniat necesitatea de a asigura implementarea planului de acțiuni al Strategiei de dezvoltare a societății civile, de a spori transparența în procesul decizional, de a revizui Legea cu privire la accesul la informație și Legea cu privire la datele cu caracter personal. Printre recomandări au mai fost menționate inițiativele de a include persoanele juridice în Legea 2%, de a asigura organizațiile neguvernamentale cu spații unde să-și desfășoare activitatea, dar și dezvoltarea serviciilor sociale pentru persoanele cu dizabilități.

 

La finele reuniunii, șefa Executivului a propus elaborarea unui Plan de acțiuni în care să se regăsească ideea creării unui consiliu de experți, dar și crearea comunităților care vor participa la elaborarea politicilor publice și a deciziilor guvernamentale.