18 05/2020

Primăria municipiului Chișinău va elabora un nou concept de alimentație în școlile și grădinițele din oraș

Primăria municipiului Chișinău va elabora un nou concept de alimentație în școlile și grădinițele din oraș. Acesta presupune introducerea unui sistem centralizat de achiziții a produselor alimentare destinate cantinelor școlare, asigurarea cu produse alimentare în mod egal în toate instituțiile educaționale, dar și a prețurilor pentru produsele alimentare. Anunțul a fost făcut de către viceprimărița Inga Ionesii, în cadrul ședinței primăriei de astăzi.

„Sistemul de alimentație în grădinițe și școli urmează să fie revăzut și modernizat, fiindcă așa cum este astăzi alimentația, s-a demonstrat că nu asigură calitatea, nu asigură respectarea regulilor privind achiziițiile publice. La ziua de azi, de achiziția produselor alimentare se preocupă direcțiile de învățământ din sectoare, ceea ce nu este corect”, a menționat Inga Ionesii, viceprimărița de Chișinău.

Aceasta a mai declarat că cele 5 combinate care sunt în subordinea Primăriei nu asigură calitate, iar serviciile lasă de dorit.

„Urmează să elaborăm un nou concept de alimentație a școlilor și grădinițelor, fiindcă în ceea ce ține de școli, alimentația este asigurată de 5 combinate alimentare care sunt în subordinea Primăriei, însăși calitatea și serviciile efectuate lasă de dorit. Astfel, experții de la PNUD s-au oferit să ne acorde un suport în remodelara acestui sistem de alimentație, să fie de o anumită calitate, să nu fie prețuri diferite la produse de la o gradiniță la alta, să fie asigurate aceleași produse alimentare în toate grădinițele egal, să nu fie situații când într-o grădiniță copilul mănâncă fructe, iar în alta nu”, a mai spus Inga Ionesii.

Totodată, viceprimărița Angela Cutasevici a adăugat că acest proiect va fi axat pe 3 componente:

  1. Regândirea sistemului de management în întregime al calității pentru a include meniurile, structura și implementarea meniului, calitatea și respectarea standartelor la toate etapele de realizare a procesului de alimentație, inclusiv managementul deșeurilor alimentare.
  2. Regândirea sistemului de achiziții publice și logistică. Acest lucru va fi realizat tranzitoriu, pentru că Primăria urmează să creeze o altă structură, care realiza sistemul centralizat de achiziții pentru toate subdiviziunile din municipiu.
  3. Educația alimentară sau modul sănătos de alimentație prin intermediul copiilor, personalul angajat în sistemul de alimentație, dar și cu parinții.

Toate aceste componente vor contribui la regândirea și modificarea sistemului de alimentație și nutriție în municipiu.