04 04/2017

Republica Moldova a fost invitată să participe la Expo Dubai 2020

Republica Moldova a fost invitată să participe la Expoziția Internațională Expo Dubai 2020. Invitația a fost lansată de Reem Al Hashimy, ministrul de Stat al Emiratelor Arabe Unite (EAU) pentru Cooperare Internațională și director general al Biroului Expo Dubai 2020, la întrevederea cu viceprim-ministrul Octavian Calmîc, ministru al Economiei, aflat într-o vizită de lucru în EAU.

Potrivit Serviciului de presă al ME, Reem Al Hashimy a subliniat că EAU sînt gata să ofere toată asistența și suportul necesar Guvernului și companiilor din Republica Moldova pentru a participa la acest forum internațional, care va fi vizitat, conform estimărilor organizatorilor, de circa 25 milioane de persoane din toată lumea. ”Obiectivul nostru este ca în urna acestui forum să crească schimburile comerciale dintre statele participante, să fie stabilite noi relații de parteneriat între companii. Consider că prin participarea la acest eveniment atît Republica Moldova ca stat, cît și companiile din țara dumneavoastră, vor avea doar de cîștigat”, a accentuat ministrul emiratez.

La rîndul său, vicepremierul Octavian Calmîc a mulțumit pentru invitație și a menționat că autoritățile Republicii Moldova vor examina posibilitatea participării companiilor moldovenești la acest eveniment. ”Ținînd cont de faptul că relațiile comercial-economice dintre Republica Moldova și Emiratele Arabe Unite, precum și alte state din regiune, sînt extrem de modeste, participarea la Expo Dubai 2020 ar fi o oportunitate foarte bună de a prezenta atît potențialul nostru în agricultură, industrie sau alte domenii, cît și o sursă de inspirație și transfer tehnologic pentru proiectele naționale în domeniile resurselor regenerabile și procesării alimentare”, a precizat Octavian Calmîc.

De asemenea, oficialul moldovean a specificat că Ministerul Economiei va evalua disponibilitatea și interesul mediului de afaceri din Republica Moldova pentru participarea la Expo Dubai 2020 și va notifica organizatorii. În context, Reem Al Hashimy a menționat că autoritățile EAU sînt disponibile să susțină și financiar participarea agenților economici din Moldova la expoziție.

Expozițiile de acest gen sînt organizate odată la cinci ani și au o durată de șase luni. Republica Moldova a participat anterior la asemenea evenimente la Hanover (2005), Shanghai (2010), Milano (2015).

Vicepremierul Octavian Calmîc, ministru al Economiei, efectuează, în perioada 1–5 aprilie, o vizită de lucru în Emiratele Arabe Unite.