27 04/2020

Republica Moldova marchează astăzi Ziua Drapelului de Stat

Astăzi, 27 aprilie, este marcată Ziua Drapelului Republicii Moldova, simbolul oficial major al suveranităţii şi independenţei Republicii Moldova.

Tricolorul a fost desemnat oficial drapel de stat pe data de 27 aprilie 1990, de către deputații primului Legislativ și simbolizează trecutul, prezentul și viitorul statului moldovenesc, reflectă principiile lui democratice, tradiția istorică a poporului, egalitatea în drepturi, prietenia și solidaritatea tuturor cetățenilor republicii, ziua acestuia fiind instituită de Parlamentul de la Chișinău la 23 aprilie 2010.

Cu aceasta ocazie mai mulți politicieni dar și militarii ai Armatei Naționale și-au exprimat respectul și onoarea față de ceea ce astăzi reprezintă un simbol național.

„Țara avea și are nevoie de simboluri care o definesc și unesc societatea. Azi, cu toții, indiferent de etnie și preferință politică ne identificăm cu Tricolorul. Tricolorul și-a făcut misiunea. Ne-a oferit oportunitatea să ne unim și să devenim cu toții un popor. Acum e rândul nostru să ne facem datoria. Să depășim disensiunile neimportante și să ne unim în jurul Tricolorului pentru a construi viitorul Republicii Moldova”, a spus premierul Ion Chicu.  

“Celebrînd Ziua Drapelului de Stat, îndeplinim datoria seculară: de a ne ține împreună, de a cinsti valorile supreme pentru care au luptat predecesorii noștri și de a păstra independența și suveranitatea statului integru Republica Moldova”, a scris președintele Igor Dodon pe pagina sa de facebook.

În Constituţia Republicii Moldova este consemnat că Drapelul de Stat al ţării este tricolor. Culorile sunt dispuse vertical, începând de la lance: albastru, galben, roşu. În centru, pe fâşia de culoare galbenă, este imprimată Stema de Stat a Republicii Moldova. Aceasta reprezintă un scut tăiat pe orizontală având în partea superioară cromatică roşie, în cea inferioară - albastră, încărcat cu capul de bour având între coarne o stea cu opt raze. Capul de bour este flancat în dreapta de o roză cu cinci petale, iar în stânga de o semilună conturnată. Toate elementele reprezentate în scut sânt de aur (galbene). Scutul este plasat pe pieptul unei acvile naturale purtând în cioc o cruce de aur (acvila cruciată) şi ţinând în gheara dreaptă o ramură verde de măslin, iar în cea stângă un sceptru de aur.

Potrivit Codului Contravențional încălcarea modului de folosire a drapelului Republicii Moldova sau ale unui alt stat impune o amendă persoanelor fizice în mărime de la 12 pînă la 24 unități convenționale (între 600 și 1200 de lei), funcționarilor publici în mărime de la 21 pînă la 45 de unități convenționale (între 1050 și 2250) și persoanelor juridice în valoare de la 30 pînă la 60 de unități convenționale (1500 și 3000 de lei).

Totodată, profanarea simbolurilor naționale se pedepsește cu amendă de până la 1.050 – în cazul persoanelor fizice, până la 1.800 – pentru cei cu funcție de răspundere și cu amendă de până la 3.000 de lei – în cazul persoanelor juridice.

Legea mai prevede, că în cazul arborării Drapelului de Stat împreună cu drapelele altor state pe teritoriul țării, Drapelul de Stat are prioritate şi va ocupa locul de onoare.

Autorul stemei de stat este regretatul Gheorghe Vrabie. El a fost un artist plastic și grafician care a fost decorat cu cea mai înaltă distincție de stat a Republicii Moldova — „Cavalerul Ordinului Republicii".