01 05/2018

Republica Moldova sărbătorește Ziua Internaţională a Munci

Republica Moldova împreună cu mai multe state din lume sărbătoreşte astăzi oficial Ziua Internaţională a Muncii. Cu acest prilej, conform unei hotărâri de Guvern, salariaţii din ţară au beneficiat de o minivacanţă în perioada 28 aprilie-1 mai.

În anul 1889, Congresul Internaționalei Socialiste a decretat 1 mai ca Ziua Internațională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago din 1886, ziua fiind comemorată prin manifestații muncitorești. Cu timpul, 1 mai a devenit sărbătoarea mișcărilor muncitorești în majoritatea țărilor lumii, diversele manifestări căpătând amploare pe măsură ce autoritățile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă.

1 mai a devenit, în aproape toată lumea, Ziua Internațională a Muncii. Există și excepții, de exemplu Australia, Elveția și Statele Unite ale Americii, unde 1 mai nu este o sărbătoare oficială. În majoritatea țărilor vest europene, ziua de 1 mai este zi liberă.

În fostele ţări comuniste, ziua de 1 mai a fost transformată într-o sărbătoare de stat însoţită de defilări propagandistice. Regimurile comuniste încercau să instrumenteze politic o veche tradiţie a mişcării muncitoreşti internaţionale. De asemenea, naziştii au avut tentative de uzurpare a acestor tradiţii.

Printre ţările care sărbătoresc Ziua Muncii pe 1 mai se numără şi Germania, Belgia, Croaţia, Turcia, Grecia, Italia, Spania, Israel, Canada, India, Suedia, Filipine, Mexic, Peru, Hong Kong ş.a.

La Chișinău, PSRM va desfășura un marş dedicat Zilei Internaţionale a Muncii, urmat de un miting.

În acest an, în Republica Moldova, conform unei hotărâri de Guvern, angajaţii au beneficiat de o minivacanţă, în perioada 28 aprilie -1 mai, ziua de 30 aprilie fiind recuperată pe 21 aprilie.