18 05/2019

Republica Moldova și Carolina de Nord au semnat Memorandumul de colaborare. Pavel Filip: Ne dorim extinderea cooperării în domeniul IT și cel economic

Premierul Pavel Filip și Secretarul de Stat al Carolinei de Nord, Elaine Marshall,  au semnat astăzi Memorandumul de cooperare bilaterală pentru următorii 5 ani. Șeful Executivului a menționat că între părți există o relație de prietenie de aproape 20 de ani, iar acest parteneriat a adus de-a lungul timpului beneficii concrete pentru cetățeni. Printre cele mai importante domenii de cooperare au fost evidențiate:

 

  1.  Domeniul educației. Peste 1000 de studenți și profesori din Republica Moldova au beneficiat de instruiri și burse, la școlile și universitățile din Carolina de Nord,

  2.   Domeniul Apărării și de securitate. Peste 1000 de militari moldoveni au participat doar în ultimii 2 ani la exerciții și instruiri,

  3. Cooperarea umanitară: renovarea și dotarea mai multor instituții de învățământ, spitale și orfelinate, oferirea de burse de studii tinerilor din familii social-vulnerabile, acordarea asistenței medicale, preponderent, stomatologice copiilor cu necesități speciale.

 

,,Aceste rezultate justifică întru totul dorința de a continua acest parteneriat și de a-l amplifica, o dorință comună care a fost exprimată astăzi de către noi toți” , a menționat Pavel Filip.

 

Prim-ministrul a precizat că își dorește consolidarea în continuare și extinderea acestui parteneriat în domeniile comercial-economic și IT. „Știu că în Carolina de Nord se dezvoltă vertiginos sectoare din industria cunoașterii, inclusiv sectorul tehnologiei informații. Profit de ocazie și invit companiile americane să investească în acest sector în Republica Moldova”, a declarat Pavel Filip.

 

Secretarul de Stat Elaine Marshall a reiterat dorința de a continua cooperarea cu țara noastră în domeniile tradiționale, dar și de a o extinde în sectoare noi. „Este o plăcere să reînnoiesc acest parteneriat bilateral și noi intenționăm să continuăm eforturile pentru a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor atât din Carolina de Nord, cât și din Republica Moldova”, a spus Elaine Marshall.

 

În semn de apreciere și recunoștință pentru susținerea oferită țării noastre, premierul Pavel Filip i-a conferit secretarului de Stat al Carolinei de Nord Diploma de Onoare a Guvernului Republicii Moldova.