21 07/2020

Republica Moldova și Uniunea Europeană au semnat Acordul de împrumut în valoare de 100 milioane euro

Viceprim-ministrul Serghei Pușcuța și Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, au semnat astăzi Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană(UE) privind Asistența Macrofinanciară în valoare de 100 milioane euro și Memorandumul de Înțelegere în acest sens, informeaă OFICIAL.

„Semnarea prezentului acord de împrumut corespunde întru totul cu interesele Republicii Moldova și este o expresie a faptului că Uniunea Europeană este alături de țara noastră și cetățenii săi în această perioadă de grea încercare pentru întreaga omenire provocată de pandemia COVID-19. Sperăm că putem conta și în continuare pe aceeași susținere generoasă din partea Uniunii Europene. Totodată, Guvernul Republicii Moldova va continua măsurile necesare pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și realizarea reformelor pe plan intern, de preluare a standardelor europene și respectiv de dezvoltare a țării”, a declarat ministrul Finanțelor

Potrivit Acordului, obiectivul acestui împrumut este de a diminua constrângerile de finanțare externă ale țării, de a atenua balanța de plăți și necesitățile bugetului, precum și de a sprijini Republica Moldova în situația financiară actuală.

Împrumutul urmează să fie acordat în două tranșe egale. Debursarea primei tranșe este condiționată de semnarea Memorandumului de Înțelegere, în timp ce a doua tranșă va depinde de progresele înregistrate în implementarea prevederilor Memorandumului. Pentru debursarea tranșei 2 sunt propuse spre realizare 6 acțiuni.

„Durata acordării împrumutului este de maxim 12 luni, iar maturitatea acestuia este de maxim 15 ani. Rambursarea împrumutului va avea loc într-o singură plată. Rata dobânzii aplicată pentru fiecare tranșă va depinde de costul la care se va împrumuta Comisia Europeană pe piața financiară internațională”, se menționează într-un comunicat al Ministerului Finanțelor.