09 10/2019

Republica Moldova va avea Oficiu Consular în Barcelona, iar sinistrații din Otaci și Glodeni vor beneficia de noi ajutoare materiale

Guvernul va acorda un nou lot de ajutoare materiale Consiliilor Raionale Ocnița și Glodeni în scopul lichidării consecințelor calamităților naturale din primăvara și vara acestui an. În acest sens, din rezerva de stat vor fi eliberate bunuri în valoare de peste 540 de mii de lei. Pentru reparația acoperișului deteriorat al blocului de locuit din str. Prieteniei 136, din orașul Otaci, Agenția Rezerve Materiale din subordinea MAI va elibera foi ondulate și cherestea în sumă de circa 68 de mii de lei. Totodată, alte 2786 de foi ondulate și 443 de metri pătrați de țiglă metalică în valoare totală de aproximativ 473 de mii de lei vor fi eliberate din rezervele materiale de stat pentru restabilirea acoperișurilor caselor de locuit afectate de vântul puternic din 2 iulie 2019.

 

În cadrul ședinței s-a mai aprobat eliberarea unor bunuri materiale din rezerva de stat și comercializarea acestora la prețuri reduse, în mod public și transparent, iar banii obținuți din vânzări - vor fi utilizați pentru completarea și reînnoirea rezervelor de stat cu alte produse proaspete și de calitate.

 

Totodată, la propunerea Ministrului Educației, a fost aprobat proiectul de hotărâre care prevede edificarea bustului marelui poet român, Mihai Eminescu, și instalarea acestuia în scuarul Palatului de Cultură, „Nicolae Botgros”, în Municipiul Cahul. Cheltuielile pentru elaborarea documentației de proiect, executarea, edificarea bustului și amenajarea terenului aferent vor fi acoperite din donații, sponsorizări și alte surse legale.

 

Tot astăzi, Cabinetul de miniștri a aprobat Regulamentul privind stabilirea cerințelor și procedurilor administrative de certificare pentru navigabilitate și mediu a aeronavelor și a produselor, pieselor și echipamentelor aferente, precum și certificarea organizațiilor de proiectare și producție. Documentul are drept scop implementarea prevederilor Acordului privind spațiul aerian comun dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Regulamentul îmbunătățește cerințele tehnice, iar prin adoptarea acestuia, țara noastră se aliniază nu doar standardelor europene, ci și ale Organizației Aviației Civile Internaționale. Suplimentar, proiectul va avea un impact pozitiv și asupra potențialului economic al țării, fiind create în premieră premisele necesare și prevederile normative pentru atragerea investitorilor în domeniul proiectării aeronavelor sau componentelor pentru aeronave.

 

Un alt proiect important vizează aprobarea deschiderii unui Oficiu Consular în Barcelona, Regatul Spaniei. Întrucât în această regiune există un număr foarte mare de cetățeni ai Republicii Moldova, crearea acestui birou era absolut necesară. Postul consular vine să răspundă multiplelor solicitări ale diasporei, dar și să fluidizeze solicitanții de servicii consulare în Regatul Spaniei. Oficiul va acoperi inclusiv asistența de care au nevoie și conaționalii noștri din sudul Franței. Ministrul de Externe, Nicu Popescu, a anunțat faptul că în cadrul Consulatului din Frankfurt va mai activa încă un consul. Decizia vine după ce Diaspora moldovenească a solicitat să fie asigurată funcționalitatea continuă a misiunii, mai ales că prezența cetățenilor din Republica Moldova în această zonă este în creștere, iar numărul acțiunilor consulare s-a dublat în ultimii 3 ani. Alocarea celei de-a doua unități de personal va debloca activitatea curentă a Consulatului General, care stagnează în legătură cu rechemarea și eliberarea din funcție a Șefului de misiune precedent.

 

De asemenea, la subiectul cadrelor, Cabinetul a numit-o pe Viorelia Lazăr în calitate de Secretar de stat la Ministerul Finanțelor.