26 02/2018

Reuniunea Grupului „Prietenii Moldovei”: UE încurajează avansarea Republicii Moldova pe calea reformelor

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, a participat astăzi, la Bruxelles, la cea de-a XII-a reuniune a Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova „Prietenii Moldovei”.

Ministrul Ulianovschi a informat omologii săi europeni despre evoluțiile principale în domeniile prioritare de reformă, în particular justiția, combaterea corupției, mass-media, consolidarea sectorului financiar-bancar. A fost confirmată determinarea autorităților de a menține un ritm sporit de implementare a Acordului de Asociere. Ministrul Ulianovschi a exprimat mulțumiri pentru asistența oferită de UE și a informat despre ultimele evoluții în realizarea condiționalităților legate de asistența macro-financiară. De asemenea, oficialul moldovean s-a referit la procesul de reglementare a conflictului transnistrean subliniind importanța continuării dinamicii pozitive în soluționarea problemelor de pe agenda negocierilor.

Miniștrii de Externe din Statele Membre ale UE, reprezentanții instituțiilor europene au subliniat utilitatea schimbului de opinii cu ministrul de Externe moldovean în ajunul discuțiilor dedicate Republicii Moldova ce vor avea loc astăzi la Consiliul Afacerilor Externe al UE. Reprezentanții UE au exprimat mesaje de încurajare pentru continuarea reformelor în baza Acordului de Asociere, accentuând domeniile justiției, combaterii corupției, investigării fraudei bancare. A fost apreciată contribuția pozitivă a Republicii Moldova în cadrul Parteneriatului Estic. De asemenea, a fost subliniată importanța organizării alegerilor libere și corecte cu respectarea standardelor internaționale în materie electorală.

La finele reuniunii, ministrul Ulianovschi a invitat Statele Membre ale UE să rămână activ angajate în susținerea Republicii Moldova prin intermediul comunicării strategice, dialogului politic la nivel înalt, proiectelor, precum și asistenței nemijlocite în implementarea Acordului.

Reuniunea Grupului pentru Acțiunea Europeană a Republicii Moldova („Prietenii Moldovei”) reprezintă un format important al dialogului politic Republica Moldova – statele membre ale Uniunii Europene, co-organizat de către România şi Franţa, la nivelul Miniştrilor Afacerilor Externe și oficialilor de rang superior ai Statelor Membre ale Uniunii Europene. Reuniunea anterioară a avut loc în aprilie 2017.