04 06/2017

În satul Haragîş, raionul Cantemir, a fost inaugurat Complexul memorial SMURD

Prim-ministrul Pavel Filip a participat astăzi la ceremonia de inaugurare a Complexului memorial SMURD, construit drept omagiu adus celor patru membri ai echipajului elicopterului SMURD Iaşi. Acesta este amplasat în satul Haragîş, raionul Cantemir, pe locul unde a avut loc accidentul aviatic din 2 iunie 2016.

În alocuţiunea sa, Premierul a exprimat recunoştinţă pentru munca de salvare a vieților omenești pe care eroii români au făcut-o în Republica Moldova, menţionînd că monumentul dezvelit la Haragîş va păstra vie memoria acestora. „Astăzi, la un an de la moartea lor tragică în misiune, îi cinstim pe acești patru eroi – Doru Gavril, Voicu Şocae, Mihaela Dumea şi Gabriel Sandu. Nu îi vom uita niciodată”, a declarat șeful Cabinetului de miniștri.

Totodată, Pavel Filip a accentuat importanţa colaborării cu serviciile de urgenţă din România pentru dezvoltarea sistemului de sănătate din ţara noastră şi a mulţumit celor care activează în cadrul SMURD România pentru implicare şi profesionalism. „Relațiile omenești sînt foarte importante. Dincolo de faptul că avem o istorie comună, că inimile noastre bat în același ritm, noi facem tot posibilul pentru a ne apropia și mai mult. Vă asigur de toată recunoștința Republicii Moldova și mulțumesc tuturor celor care contribuie ca acest proiect să fie unul de succes”, a spus Premierul.

La rîndul său, Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, a mulțumit autorităților care au contribuit la edificarea monumentului. „Vom fi tot timpul alături de dvs., vom susține parcursul european al Republicii Moldova. Proiecte cum este SMURD și altele pe care vrem să le dezvoltăm în domeniul sănătății și în cel al educației au menirea de a contribui la sporirea încrederii și asigurarea bunăstării pentru toți cetățenii Republicii Moldova. Prutul ne desparte, dar ne unește o mare dragoste frățească”, a adăugat diplomatul român.

Prezent la eveniment, secretarul de stat și șeful Departamentului pentru Situații de urgență al Ministerului Afacerilor Interne al României, Raed Arafat, a subliniat că misiunea de salvare a vieților nu are granițe, iar colaborarea între România și Republica Moldova este un exemplu pentru alte țări europene al modului în care se poate conlucra.

Pînă în prezent, Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) a efectuat peste 3000 de intervenții pe teritoriul Republicii Moldova, dintre care 28 – aeromedicale.

Complexul memorial reprezintă o alee cu o lungime de peste 50 de metri, constituit din trei elemente: o troiță, o pistă de aterizare pentru elicoptere și o placă comemorativă din marmură. Cheltuielile pentru edificare au fost acoperite din donaţii adunate în Republica Moldova și România.