09 03/2020

Ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică

Prim-ministrul a convocat în ședință Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.
 

La începutul ședinței Ion Chicu a adresat un mesaj de felicitare doamnelor cu Ziua Femeii și a mulțumit pentru tot ce fac pentru familii și pentru țară.
 

Premierul a vorbit despre primul caz de infecție de COVID-19 depistat în RM la o persoană venită în Chișinău cu o cursă aeriană din Milano, Italia. Au fost discutate măsurile preventive, printre care oportunitatea prelungirii vacanței elevilor, cu scopul prevenirii infectării și răspândirii infecției, dar și necesitatea de a crește prudența în cazul evenimentelor în masă.
 

Ministrul Dumbrăveanu a vorbit despre cazul confirmat de infecție cu coronavirus și despre acțiunile întreprinse de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Persoana infectată este internată într-o instituție medicală strategică desemnată, starea ei este gravă, dar stabilă.
 

Viorica Dumbrăveanu a informat despre măsurile întreprinse pentru a identifica și izola oamenii care au fost în contact cu persoana infectată.
 

Toate instituțiile medicale specializate sunt dotate cu echipamente și medicamente pentru realizarea actului medical. Echipele de medici au fost instruite cu suportul OMS cu privire la tratarea cazurilor de infecție cu virusul de tip nou. Au fost introduse fișe epidemiologice standardizate, care sunt completate la intrarea în țară, de cetățenii ce vin din statele unde există cazuri de infecție cu virus de tip nou.
 

Ministrul Dumbrăveanu a făcut un apel la sursele media să susțină eforturile de comunicare referitoare la măsurile necesare a fi respectate în circumstanțele actuale.
 

Ministrul Pavel Voicu a informat despre măsurile întreprinse de instituțiile MAI în comun cu MSMPS și a confirmat că Poliția de Frontieră, împreună cu Inspectoratul General de Poliție sunt pregătite să facă față situației.
 

Directorul ANSP, Nicolae Furtună, a vorbit despre cooperarea dintre autorități și cetățenii care revin în țară și responsabilitatea acestora de a introduce datele exacte la completarea fișelor epidemiologice standardizate. Acțiunile întreprinse de autorități vin să permită identificarea precoce a cazurilor de infecție și să prevină răspândirea virusului. A îndemnat să se renunțe la evenimentele în masă și să anunțe medicii imediat ce observă simptome de boli respiratorii.
 

Ion Chicu a rugat reprezentantul OMS să își expună opinia referitor la măsurile întreprinse și inițiativele abordate.
 

Igor Pokanevych a apreciat înalt nivelul de organizare a procesului de monitorizare a evoluției proceselor și a nivelului de implicare a echipei Executivului. Recomandările OMS nu includ restricționarea rutelor de transport, considerând că aceste măsuri nu sunt eficiente. Reprezentantul OMS a îndemnat să nu fie aplicate măsuri precum prelungirea vacanței și a propus ca celula de criză să continue monitorizarea evoluției și să fie întreprinse numai măsuri rațional argumentate. A confirmat importanța rolului surselor media în comunicarea referitoare la gestionarea situației, a chemat la abordare calmă și responsabilă.
 

Comisia a adoptat o hotărâre prin care se determină Riscul Înalt pentru populația RM privitor la importul și răspândirea infecției COVID-19 și a constatat gradul de alertă Cod portocaliu la nivel național. Comisia îndeamnă cetățenii să urmeze recomandările de protecție personală și să informeze medicii în cazul constatării simptomelor de boli respiratorii.
 

Prim-ministrul a cerut autorităților să acționeze în continuare maxim mobilizat, să întreprindă acțiunile prescrise de proceduri și să informeze societatea permanent și corect. A chemat forțele politice să nu profite de pericolele epidemiologice și să susțină eforturile autorităților de gestionare a situației. A îndemnat oamenii care intră în țară să completeze corect fișele epidemiologice standardizate, indicând datele exacte, astfel încât instituțiile responsabile să poată lua legătură cu dânșii în cazul în care apare necesitatea.