19 03/2020

Șeful Guvernului a condus o ședință cu participarea președinților de raion

Ion Chicu a condus o ședință cu participarea membrilor Guvernului și președinților de raion. Obiectivul ședinței a fost coordonarea mai bună a activității autorităților publice centrale și locale în contextul evoluției situației epidemiologice și a instituirii stării de urgență la nivel național. Premierul a informat pe scurt președinții de raion despre deciziile luate până în prezent pe platforma Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, motivele și așteptările de la implementarea lor.
 

Prim-ministrul a vorbit despre necesitatea de a aplica foarte atent deciziile Comisiei și de a exclude presiunile nemotivate pe întreprinderi și oamenii de afaceri. „Vă rog să nu admiteți excese și să urmați strict deciziile. Trebuie să avem grijă de operatorii economici, de altfel să nu agravăm efectele situației epidemiologice cu efecte economice nedorite, care pot fi prevenite", a spus Ion Chicu.
 

Ministrul Voicu a vorbit despre acțiunile întreprinse de poliție pentru a determina aplicarea deciziilor CNESP și despre implicarea poliției în determinarea respectării recomandării medicilor în mijloacele de transport public. A fost accentuată cerința de a nu admite presiuni pe operatorii economici.
 

Reprezentantul IGSU a informat președinții despre căile și echipamentele de comunicare în situații excepționale.
 

Ministrul Şarov a vorbit despre acțiunile întreprinse de MECC pentru a pune în aplicare practicile de educare online, când și cum vor fi acestea puse în aplicare.
 

Premierul a soliciat IGSU să realizeze o sesiune de instruiri pentru a ridica nivelul de pregătire a autorităților raionale pentru a reacționa la situații excepționale. „Trebuie să fim în stare să acționăm în circumstanțe excepționale și asta nu înseamnă ca am oprit toate activitățile economice și sociale. Vom fi permanent în legătură. Vă rog să nu luați decizii care depășesc limitele deciziilor Comisiei Situații Excepționale", a menționat șeful Executivului.
 

Președinții au abordat în discuție subiectul funcționării bisericilor, subiectul creșterii prețurilor produselor alimentare, subiectul transportului de pasageri, subiectul începutului lucrărilor agricole și altele.