24 10/2016

Sinistraţii din Ceadîr-Lunga vor primi ajutor material de la autorităţile autonomiei

Locuitorii din oraşul Ceadîr-Lunga care au avut de suferit în urma  ploilor torenţiale din 13-14 iunie curent vor primi ajutoare materiale. În acest scop executivul UTA Gagauz-Yeri a alocat ieri peste 232 de  mii  de lei.

Evaluarea prejudiciilor a fost efectuată de filiala din autonomie a Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) a Moldovei, care a prezentat un raport Comisiei regionale pentru situaţii excepţionale. Potrivit CCI de la  Comrat, distrugerea patrimoniului şi deteriorarea unor bunuri materiale  ale  sinistraţilor a fost estimată la suma de circa 233 mii  de lei. Banii vor fi transferaţi pe conturile speciale ale  beneficiarilor, indică gagauzinfo.md.

Oraşul Ceadîr-Lunga practic şi-a revenit după ploile torenţiale din 13 iunie, care au cauzat prejudicii grave estimate la peste opt milioane de lei.

Pentru lucrările de reabilitare a infrastructurii şi ajutorare a sinistraţilor, Guvernul R. Moldova a alocat peste două milioane de lei. Executivul UTA Gagauz-Yeri a transferat peste un milion de lei din care a fost procurat un greder şi au fost restabilite drumurile locale deteriorate în urma scurgerilor de apă.

Este de remarcat ajutorul Agenţiei Internaţionale a Turciei pentru Cooperare şi Dezvoltare (TIKA), graţie căruia sînt finalizate lucrările de reparaţie a blocului locativ din Ceadîr-Lunga ce a suferit în urma ploilor torenţiale din vara trecută.

Totodată, cu susţinerea TIKA este curăţată albia rîului Stratan, revărsarea căruia a  cauzat inundaţiile din oraş.  Bugetul proiectului este de aproximativ trei milioane de  lei,  bani oferiţi de partenerii din Turcia.

De asemenea, la Ceadîr-Lunga au venit ajutoare materiale din partea multor organizaţii obşteşti, oameni de  afaceri, iar angajaţii unor instituţii publice au transferat salariul pentru o zi în fondul de susţinere a  sinistraţilor.