12 05/2020

Sondaj: Mai mult de jumătate din moldoveni s-ar vaccina împotriva Covid-19, dacă ar apărea un asemenea vaccin

Marea majoritate a cetățenilor susțin că sunt informați despre virusul Covid-19, iar 52% s-ar vaccina împotriva noului coronavirus, dacă ar apărea un asemenea vaccin, arată un sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova, cu genericul „Solidaritatea socială în contextul pandemiei Covid-19”. Sondajul Vox Populi - mai 2020 „Solidaritatea socială în contextul pandemiei Covid-19”, a fost realizat la telefon în perioada 1-7 mai 2020, pe un eșantion de 1141 respondenți, din 418 localități, reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova, exclusiv regiunea transnistreană, cu o eroare maximală de + 3,0%.

- Cele mai importante surse de informare privind combaterea pandemiei de Coronavirus de tip nou, sunt: televiziunea (79%), rețelele sociale(49%) și site-urile de știri (46%).

- Mai mult de o treime din respondenți (38%) consideră că Guvernul trebuie să se ocupe prioritar de starea economică și mai puțin de combaterea pandemiei. Majoritatea, însă (54%), consideră că trebuie de salvat cât mai multe vieți.

- 54% din respondenți au spus că sistemul sanitar face față situației privind combaterea pandemiei Covid-19; alți 17% au menționat că mai curând face față. 23% din respondenți s-au arătat sceptici în această privință, iar 5% nu au dat un răspuns concret.

- Marea majoritate a respondenților (68%) consideră că persoanele care au venit de peste hotare trebuie să procure polița medicală numaidecât. Nu sund de acord 22% din respondenți, iar 10% nu s-au putut exprima la întrebarea dată.

- Majoritatea respondenților (68%) consideră că autoritățile trebuie să permită și să faciliteze revenirea acasă a cetățenilor care lucrează peste hotare. Nu este de acord cu aceasta fiecare al cincilea respondent.

- Mai mult de jumătate din respondenți (52%) consideră că se vor vaccina împotriva Covid-19, dacă va apărea un asemenea vaccin. 34% spun că nu se vor vaccina, iar 14% nu au dat un răspuns la această întrebare.

- O treime din respondenți (32%) consideră că în eventualitatea dezvoltării unui vaccin în Moldova, acesta ar trebui administrat mai întâi populației locale. 51% sunt de părerea că mai întâi ar trebui administrat populației din țările cu rata de infecție mai mare. 13% consideră că vaccinul trebuie administrat în toate țările în același timp.