06 09/2016

Statul va oferi suport financiar pentru agricultorii, care au înregistrat prejudicii în urma calamităţilor naturale

Statul va oferi suport financiar pentru a acoperi cheltuielile privind măsurile fitosanitare agenților economici, care au înregistrat prejudicii în urma calamităților naturale din anul curent, în particular, a înghețurilor tîrzii de primăvară. Mijloacele financiare vor fi alocate din Fondul de rezervă al Guvernului.

Despre aceasta a anunțat ministrul  Agriculturii şi Industriei Alimentare Eduard Grama, astăzi,  în cadrul unei ședințe la care a participat conducerea asociațiilor de profil - „UniAgroProtect”, „AGROinform”, „Moldova Fruct”, Federația Națională a Fermierilor din Moldova și Asociația producătorilor și exportatorilor de struguri din Moldova. 

Potrivit Serviciului de presă al MAIA, Eduard Grama a menţionat că „suportul va fi alocat  pentru acoperirea cheltuielilor ce ţin de prelucrarea a circa 10 mii de hectare de suprafețe afectate, dintre care 6,5 mii ha care au avut de suferit în urma înghețurilor și alte circa 3,5 mii ha de livezi și viță de vie, afectate de grindină mare și ploi torențiale”.   

Mijloacele financiare vor fi alocate în baza unui regulament, care urmează a fi elaborat în timpul apropiat de către specialiștii din cadrul ministerului și care va fi consultat cu asociațiile de profil. În context, reprezentanții asociațiilor au apreciat faptul că banii vor fi alocați din Fondul de rezervă și nu din Fondul de subvenționare. Totodată, ei au susținut ideea ca de aceste mijloace financiare să beneficieze nemijlocit agenții economici afectați de calamitățile naturale înregistrate în acest an.   

Astfel, vor fi acoperite costurile tratamentelor fitosanitare pentru protecția plantelor pentru anul curent, care constituie circa 5 mii lei/ ha pentru plantațiile de măr și 3,5 mii lei/ha pentru sîmburoase. 

În scopul evaluării  prejudiciilor cauzate de calamitățile naturale, prin ordinul ministrului  Agriculturii şi Industriei Alimentare, au fost create Comisii de documentare a mărimii pagubelor, provocate de îngheţuri. În componența Comisiilor au fost incluși specialiștii ministerului, responsabili pe raioane, savanți de la Institutului Științifico-Practic de Horticultură și Industria Alimentară, cadre didactice de la Universitatea Agrară de Stat din Moldova și reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.