17 02/2017

Trei laboratoare criminalistice au fost modernizate cu sprijinul UE

Prim-ministrul Pavel Filip a participat astăzi la evenimentul de prezentare a trei laboratoare ale Centrului tehnico-criminalistic şi expertize judiciare, dotate cu utilaje moderne de investigaţie criminalistică din fondurile Uniunii Europene.

În discursul său, Premierul Pavel Filip a accentuat că asigurarea securității cetățenilor este o prioritate a Guvernului, iar consolidarea capacităților laboratoarelor criminalistice este esențială în acest sens. „În ultima perioadă se văd schimbările, se vede că sunt puse în aplicare reformele despre care tot vorbim. Dotarea Centrului tehnico-criminalistic și de expertize judiciare cu echipamente noi înseamnă un pas înainte, capacități mai bune ale poliției, pentru că este foarte important să deţii probe”, a declarat Prim-ministrul.

Prezent la eveniment, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a subliniat importanța acestui proiect pentru un sistem judecătoresc funcțional și transparent. „Aş vrea o colaborare cu rezultate tangibile și concrete. Aceste laboratoare vor contribui la ridicarea la un nivel calitativ, totalmente nou a investigațiilor criminalistice din Republica Moldova”, a spus Ambasadorul.

În context, Premierul a apreciat sprijinul oferit de Uniunea Europeană pentru implementarea reformelor în țara noastră. „Fără acest suport, Republicii Moldova i-ar fi foarte greu să se miște înainte. Atunci când vorbim despre reforme, trebuie să fim conștienți că acestea își au costurile lor. Pentru a obține rezultate pozitive, trebuie să fii bine instruit, să ai echipamentele necesare și instrumentele de lucru”, a specificat Pavel Filip.

Printre echipamentele cu care au fost dotate cele trei laboratoare se numără un sistem automatizat dactiloscopic, dispozitive pentru cercetarea documentelor și diverse microscoape. Valoarea totală a utilajelor este de 4,5 milioane de euro. Până în prezent,  în laboratoarele modernizate au fost efectuate circa 6000 de expertize judiciare și au fost identificați aproape 300 de infractori.