22 03/2017

UE a acordat două milioane de euro pentru respectarea drepturilor de proprietate intelectuală în R. Moldova

Un proiect în valoare de două milioane de euro, finanţat de Uniunea Europeană şi intitulat “Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală” în Republica Moldova, a fost lansat astăzi la Chişinău de către Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI).

Proiectul are drept scop de a susţine instituţiile din R. Moldova în atingerea obiectivelor stabilite în Acordul de Asociere/DCFTA în materie de proprietate intelectuală.

Directorul general al AGEPI, Octavian Apostol, a menţionat că proiectul vizează perfecţionarea cadrului legislativ în domeniul proprietăţii intelectuale, consolidarea comunicării şi schimburilor de informaţii între instituţiile cu responsabilităţi în acest domeniu şi îmbunătăţirea sistemului de protecţie şi valorificare a  indicaţiilor geografice în R. Moldova.

Potrivit sursei citate, beneficiar al proiectului este AGEPI, avînd drept parteneri Ministerul Justiţiei, Ministerul Afacerilor Interne, Procuratura Generală, Serviciul Vamal şi Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor. Totodată, activităţile proiectului vizează toate părţile interesate, inclusiv organizaţiile guvernamentale şi neguvernamentale, sistemul judecătoresc, instituţiile de cercetare şi dezvoltare, asociaţiile de proprietate intelectuală, sectorul antreprenorial şi societatea civilă.

Proiectul de asistenţă tehnică este finanţat de Uniunea Europeană, fiind implementat de către companiile Archidata Srl (Italia), European Profiles S.A. (Grecia) şi Business and Strategies in Europe S.A. (Belgia), avînd o durată de doi ani şi urmează a fi finalizat în luna noiembrie 2018.