16 09/2016

Un locuitor din Bălţi a traversat cu bicicleta patru ţări în opt zile

Vasili Demciuc în vîrstă de 33 de ani, originar din municipiul Bălţi, a efectuat în această vară o călătorie inedită. Bălţeanul a parcurs timp de opt zile 1130 km, vizitînd patru state europene.

Ciclistul şi-a început călătoria din oraşul Suceava (România), deşi şi-ar fi dorit să pornească chiar din Bălţi, însă nu a riscat din cauza drumurilor proaste. „Mi-am luat startul la Suceava. Am vizitat mai multe locuri istorice din România, după care prin Carpaţi am ajuns la Budapesta, de unde am pornit spre capitala slovacă Bratislava. Punctul final al călătoriei a fost capitala Austriei – Viena. Am lucrat asupra rutei vreo trei luni, studiind toate traseele posibile. De fapt, nu m-am confruntat cu mari greutăţi, mai ales că în Europa sînt puse la punct pistele pentru ciclişti”, a afirmat Vasili Demciuc pentru esp.md.

Bălţeanul susţine că pentru această călătorie a cheltuit aproape 450 de euro. „Făceam popasuri de 10-15 minute la fiecare 20 de kilometri, cînd beam puţină apă. Mergeam doar ziua, înnoptam în hoteluri ieftine, iar masa o luam în cafenele de pe marginea drumului. În fiecare zi reuşeam să parcurg aproximativ 130 de km”, a menţionat ciclistul.

„Pentru anul viitor planific să fac o călătorie în Țările Scandinave. Mi-aş dori să parcurg Finlanda, Suedia şi Norvegia, să văd renumitele fiorduri, stîncile şi pădurile nordice”, a spus bălțeanul. Totodată, Demciuc a subliniat că pentru asemenea „aventuri” este nevoie de o pregătire fizică bună, dar şi de pasiune pentru lucruri noi şi interesante.

În anul 2013, MOLDPRES a scris despre Andrei Popa, originar din Cahul, unicul moldovean care a înconjurat R. Moldova pe jos. În 20 de zile el a parcurs 1100 de kilometri de la Giurgiuleşti pînă la Naslavcea şi înapoi. După această performanţă cahuleanul şi-a propus să facă pe jos înconjurul lumii în opt sute de zile.