27 01/2021

UTM – Lider printre universitățile din Republica Moldova, conform Ranking Web of Universities

UTM – Lider printre universitățile din Republica Moldova, conform Ranking Web of Universities

Universitatea Tehnică a Moldovei este lider printre universitățile din Republica Moldova, conform ultimului raport (Universities: January 2021 Edition 2021.1.0 beta: http://webometrics.info/en/Europe/Moldova%2C%20Republic%20of) publicat de Ranking Web of Universities (Webometrics) la data de 27 ianuarie 2021, un top care analizează actualmente peste 31 000 de universități din întreaga lume, inclusiv instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova.

Potrivit raportului Webometrics, UTM se situează pe primul loc în Republica Moldova, pe locul 261 – în Europa Centrală și de Est, pe locul 1081 – în Europa şi pe locul 3392 în lume. 

Clasamentul actual a venit cu noi reguli față de indicatorii utilizați în calcul. Astfel, a fost exclus indicatorul prezență (cu o pondere de 5% care reprezenta prezenţa online, direct proporțională cu mărimea (numărul de pagini)  al principalului domeniu web al instituției), iar indicatorii actuali luați în calcul de Webometrics sunt: 

50% – vizibilitatea – numărul de reţele externe care fac trimitere la domeniul instituției, măsurabile cu Ahrefs și Majestic; 

10% – transparența – numărul de citări înregistrate de autorii instituției pe platforma Google Scholar; 

40% – excelența – numărul de lucrări printre primele 10% cele mai citate la 26 de discipline (Scimago). Perioada de calcul: 2015-2019 

Parametrul transparență a rămas neschimbat și se calculează ca și în clasamentul precedent din iulie 2020: metodologia de calcul se bazează pe colectarea citărilor din primele top 210 profiluri publice ale fiecărei universități, pentru a permite comparații independente de numărul de angajați ai instituţiei, cu excluderea ulterioară a primelor 20 de profiluri de top ale listei pentru îmbunătățirea reprezentativității. Pentru celelalte 190 de profiluri per universitate se însumează numărul de citări, iar instituțiile sunt ordonate descrescător. 

Menționăm, de asemenea că în clasamentul din ianuarie 2020, dar și iulie 2020, UTM a înregistrat, de asemenea un rezultat excepțional, deținând întâietatea la nivel național printre universitățile din Republica Moldova.  Este rezultatul evident al efortului consolidat depus de-a lungul ultimilor ani de comunitatea academică a Universității, conform Strategiei de dezvoltare instituțională promovată consecvent de către rectorul UTM, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN – un manager de top, care propulsează UTM printre cele mai prestigioase universități ale lumii. 

Desigur, avem mult de muncit cu toții (comunitatea academică) pentru rezultate mai înalte ale indicatorilor clasamentului, astfel obținând poziții de TOP în clasamentul internațional.  

Webometrics este un top realizat de Cybermetrics Lab, un grup de cercetare din cadrul Consiliului Superior pentru Cercetări Ştiinţifice din Spania, începând cu anul 2004. Ierarhizarea în cadrul acestui top se efectuează pe baza datelor web accesibile publicului, rezultatele fiind făcute publice în lunile ianuarie şi iulie, în fiecare an.