12 09/2017

Vicepreședintele PPEM, Eugen Sturza - propus ministru la Apărare

Eugen Sturza este candidatura coaliției de guvernare care va fi propusă la funcția de ministru la Apărare. Acesta a fost selectat dintr-o listă de șapte candidaturi dintre care trei femei.

„În urma consultărilor cu colegii am optat pentru un candidat care să aibă capacitatea de a moderniza Armata Națională și să știe să gestioneze politicile Ministerului Apărării. Este vorba despre cel care deține funcția de vicepreședinte al Partidului Popular European din Moldova, iar anterior a activat în cadrul Cancelariei Guvernului, ceea ce i-a permis să înțeleagă în detaliu modul în care funcționează instituțiile statului. Candidatul înaintat de Coaliția de guvernare este domnul Eugen Sturza. În cazul în care candidatura nu va fi acceptată de președintele țării, o spun de pe acum foarte clar, că noi vom înainta a doua oară președintelui aceeași candidatură. Nu acceptăm nici un fel de scheme și compromisuri la acest subiect, nu venim cu un candidat pentru a deruta, ca apoi să înaintăm o altă persoană. Cât privește posibila reacție a șefului statului, avem deja o decizie a Curții Constituționale din ianuarie 2017, care spune foarte clar că Președintele este obligat să numească o candidatură înaintată în mod repetat, așa dictează norma constituțională a țării. Iar noi suntem pregătiți să ducem acest proces până la capăt”, a declarat Vlad Plahotniuc, după briefingul de astăzi al Partidului Democrat.

„Pentru PPEM, nominalizarea vicepreședintelui partidului, Eugen Sturza, la o funcție atât de importantă, ca cea de Ministru al Apărării este o responsabilitate imensă. Această instituție are nevoie de o reformă profundă, de modernizare și de întărirea cooperării cu partenerii strategici ai Republicii Moldova. Am toată încrederea în Eugen și îi vom oferi tot sprijinul politic al PPEM pentru a reuși să îndeplinească aceste obiective”, afirmă pe facebook Iurie Leancă, președintele PPEM.

A început să lucreze la Guvern la 25 septembrie 2009, odată cu învestirea cabinetului de miniștri condus de Vlad Filat.

Studii:
2004-2008 Facultatea de Finanțe, Academia de Studii Economice din Moldova, Chișinău.
Experiența profesională:
2015 – Moderator Reforma administrației publice în cadrul Institutului de Politici și reforme Europene;
2013–2015 Șeful cabinetului prim-ministrului Republicii Moldova, Guvernul Leancă;
2009–2013 Consilier al prim-ministrului Republicii Moldova, Guvernul Filat.

Este important să precizăm că potrivit Constituției, Președintele Republicii Moldova poate să refuze propunerea Prim-ministrului de numire a unei persoane într-o funcţie vacantă de ministru şi să-i ceară să facă o altă propunere, fără a constitui, însă, o sursă de blocaj instituţional sau a anula competențele Prim-ministrului în cadrul procedurii de codecizie la remanierea guvernamentală.

În acest context, respingerea candidaturii pentru funcția vacantă de ministru propusă de Premier poate avea loc o singură dată și trebuie să fie întemeiată pe respectarea cerinţelor legale pentru exercitarea funcţiei de membru al Guvernului.

În caz de neacceptare a candidaturii de către Președinte, Prim-ministrul are dreptul să propună pentru funcţia de ministru o altă persoană sau să reitereze aceeași candidatură, pe care Preşedintele este obligat să o numească.