21 10/2016

Vinieta ar putea fi procurată online

Taxa de drum (vinieta) pentru mașinile neînmatriculate în Republica Moldova va putea fi achitată online cu ajutorul telefoanelor mobile, terminalelor de plată sau la calculator, cu începere din 2017. Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor a inițiat licitația pentru selectarea companiei care să elaboreze softul e-vinieta. Termenul limită de selectare a companiei expiră pe 28 octombrie 2016.

Prin intermediul acestui soft, angajații Serviciului Vamal, Poliției de Frontierei sau ai Inspectoratului Național de Patrulare vor putea verifica dacă șoferii au sau nu procurată vinieta. De asemenea, acest lucru va putea fi făcut și de către inspectorii Centrului de Monitorizare a Traficului Rutier, prin intermediul camerelor de supraveghere amplasate pe trasee.

Totodată, noul sistem automatizat de plată va veni în ajutor autorităților publice pentru a duce evidența, controlul și statistica legalității procesului și numărului de persoane care achită. În prezent, vama și poliția contabilizează separat plătitorii de taxe.

La fel, vinieta va putea fi procurată și prin intermediul aparatelor de colectare a plăților. Respectiv, chioșcurile amplasate în punctele vamale vor dispărea.

Taxa de drum ce o achită proprietarii de autovehicule neînmatriculate în Republica Moldova este de 4 euro pentru 7 zile, 8 euro pentru 15 zile și 14 euro pentru 30 zile. Pentru 90 zile șoferii trebuie să achite 30 euro, iar pentru 180 de zile – 50 de euro.