Premierul Maia Sandu a calificat vizita ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, la Chișinău, pe 24 august, drept una privată, nu oficială. Astfel, în timpul vizitei, nu vor putea fi semnate acorduri sau înțelegeri oficiale. Vizita a fost calificată drept una privată din cauza lipsei notificării Guvernului de către Ministerul Apărării și neefectuării demersurilor necesare.
,,Întrucât nu ați întreprins toate demersurile legale, această vizită nu poate fi una oficială. Drept urmare, Guvernul nu este implicat în această vizită și nu pot fi semnate acorduri sau înțelegeri oficiale. Ca orice cetățean străin, domnul Șoigu poate să viziteze Republica Moldova în calitate de persoană privată. Pe viitor, în condițiile în care vreți să invitați oaspeți în Republica Moldova, în calitate oficială, aceste invitații trebuie să fie făcute conform legii. Guvernul trebuie să fie notificat în scris din timp, să se întreprindă toate demersurile procedurale pentru ca să se poată asigura implicarea ministerului de Externe și ambasadelor noastre în modul corespunzător în stabilirea agendei și în asigurarea protocolului în asemenea vizite. Parcurgerea acestor pași conferă caracterul oficial al unei vizite. Neîndeplinirea acestor proceduri fac ca vizita domnului Șoigu să fie una neoficială.” a precizat Prim-ministrul Maia Sandu în adresarea sa către ministrul Apărării, Pavel Voicu. De asemenea, Maia Sandu a solicitat ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, să-l cheme pentru consultări pe ambasadorul Republicii Moldova la Moscova pentru a clarifica situația dată.
Totodată, în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri, Prim-ministrul Maia Sandu a prezentat proiectul Hotărîrii de Guvern cu privire la eficientizarea activităților anticorupție. Proiectul propune crearea Consiliului de coordonare a politicilor anticorupție și reformei justiției pe lângă Prim-ministru și a Biroului consultativ pe politici anticorupție. ,,Am spus în repetate rânduri că pentru acest Guvern combaterea corupției este o prioritate. Știu că în ultima perioadă încrederea cetățenilor că justiția poate fi reformată a fost zdruncinată. Dar trebuie să înțelegem că sistemul corupt care a fost construit de vechiul regim este putred și se opune din răsputeri pentru a nu fi curățat. Chiar dacă noi ne dorim ca aceste lucruri să se întâmple foarte repede, trebuie să fim realiști și să înțelegem că aceste reforme sunt complicate și de durată. Pe noi nu ne opresc aceste tergiversări și această lipsă de cooperare din partea sistemului pentru a curăța justiția. Guvernul nu are competențe directe de combatere a corupției, dar Guvernul este responsabil în fața cetățenilor pentru ca viața lor să se îmbunătățească. Și viața cetățenilor se poate îmbunătăți doar atunci când vor înceta toate schemele de corupție.” a declarat Maia Sandu.
În cadrul Consiliului se vor întruni reprezentanți, manageri ai instituțiilor responsabile de combaterea corupției. Biroul anticorupție va fi format din consultanți naționali și internaționali care vor monitoriza modul în care se derulează activitățile în reforma justiției, vor pregăti politici noi, astfel încât să ajute Guvernul în monitorizarea îndeplinirii angajamentului de combatere a corupției.
De asemenea, Executivul a declarat ziua de 23 august drept Ziua europeană a comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare, precum nazismul, stalinismul, regimurile fasciste și comuniste. ,,Prin instituirea unei asemenea zile, condamnăm în mod ferm și neechivoc toate crimele împotriva umanității și încălcările grave ale drepturilor omului comise de toate regimurile totalitare și autoritare. Din perspectiva victimelor, nu contează care regim i-a lipsit de libertate, i-a torturat sau i-a ucis sau care a fost motivul, iar o zi a memoriei tuturor victimelor ar veni să unească societatea în jurul compasiunii, a înțelegerii și a recunoașterii suferințelor tuturor victimelor și membrilor familiilor acestora și să asigure că cei care s-au opus activ acestor regimuri și au luptat împotriva tiraniei și oprimării nu vor fi uitați.” a reiterat Maia Sandu.
În context, Guvernul a declarat ziua de 23 august zi de doliu, cu arborarea în bernă a drapelului de stat. În ziua respectivă, la ora 10:00, Guvernul și autoritățile publice vor păstra un moment de reculegere în memoria tuturor victimelor. Totodată, Maia Sandu a îndemnat instituțiile de presă să susțină inițiativa respectivă și seara la ora 20:00, atunci când majoritatea cetățenilor urmăresc programele televizate – să păstreze un moment de reculegere în memoria celor uciși, deportați, înfometați sau torturați.