11 08/2016

Republica Moldova a înregistrat o deflație record în 2016

Republica Moldova a înregistrat o deflație record în 2016

Republica Moldova a înregistrat deflaţie în luna iulie a treia oară în acest an, riscul unei scăderi în următoarele luni a indicelui prețurilor de consum fiind anticipată de Banca Națională a Moldovei (BNM).

Inflaţia va reveni în limitele intervalului de variație de ± 1.5 puncte procentuale de la ţinta inflației de 5.0 la sută în trimestrul trei 2016. Rata anuală a inflaţiei pentru luna iulie 2016 a marcat nivelul de 7.0 la sută, care este cu 0.4 puncte procentuale inferior celui din luna precedentă, însă aceasta se menține peste limita superioară a intervalului de variație de la ținta BNM.

Indicele prețurilor de consum în luna iulie a fost cu 0,9 la sută inferior celui din iunie, pe fondul micșorării preţurilor la produsele alimentare cu 2,2 la sută și o ieftinire a mărfurilor nealimentare cu 0,2 la sută, potrivit Biroului Național de Statistică (BNS). Statisticienii mai precizează că preţurile la tarifele serviciilor prestate  populaţiei au crescut cu 0,3 la sută.

Este a treia lună din acest an, cînd indicele prețurilor de consum este în scădere, în lunile iunie și februarie s-a înregistrat o deflație de 0,3 și, respectiv, 0,5 la sută, iar în aprilie și martie prețurile au stagnat. Urmare a evoluției descendente a inflației în șapte luni (iulie 2016 față de decembrie 2015) s-a înregistrat o deflație de 0,9 la sută.