12 08/2016

Operațiunile cu cardurile emise în R. Moldova au crescut cu 15 la sută, în cel de-al doilea trimestru

Tranzacțiile cu cardurile emise de băncile din Republica Moldova pe piața locală au crescut cu peste 15 la sută, în trimestrul doi al acestui an față de primele trei luni ale anului, pînă la aproape 9,3 miliarde de lei.

Piaţa operațiunilor fără numerar cu carduri emise în R. Moldova efectuate în ţară şi-a menținut în primul trimestru tendința din ultimii cinci ani de creștere, însă în aprilie-iunie 2016 a fost sub media pieţei. Achitările cu instrumente de plată electronică s-au majorat în trimestrul doi  al acestui an cu 8 la sută faţă de trimestrul întîi.

Moldovenii au făcut cumpărături şi au achitat servicii cu cardul în aprilie-iunie în valoare totală de 742 milioane de lei. Zilnic au fost efectuate în medie peste 27 mii de tranzacții de achitare prin POS terminale pentru servicii sau cumpărături. Ponderea plăţilor cu cardul a fost de 8 la sută.

Un număr de 13 659 POS terminale instalate în rețelele de magazine, benzinării şi alte unități de prestare a serviciilor sau comerț stau la dispoziția posesorilor celor circa 1,4 milioane de carduri aflate în circulație la sfîrșitul celui de-al doilea trimestru, potrivit datelor BNM.

Datele BNM mai arată că operațiunile cu carduri emise în Republica Moldova efectuate în străinătate au crescut cu 6,3 la sută. În aprilie-iunie 2016 peste hotare au fost efectuate operațiuni cu carduri emise în Moldova în valoare de peste 920 milioane de lei, față de 873,7 milioane de lei în primele trei luni ale anului. O cifră impresionantă, de circa 85 la sută din totalul operațiunilor peste hotare, au reprezentat achitările cu cardul fără numerar.

Pe de altă parte, străinii sau moldovenii care au carduri emise în străinătate au cheltuit în Republica Moldova peste 1,3 miliarde de lei, cu 25,7 la sută mai mult decît în primul trimestru.